torsdag, november 05, 2009

Arkitektur?

Funktion – Hållbarhet – Skönhet! Kanske?
Tes från Palladio?

Funktion skall uppfyllas enligt uppställda förutsättningar. Till det skall kopplas hållbarhet som inte bara är statik utan även hållbarhet i tid och i sitt sammanhang. För att trassla till det ytterligare skall skönhet tillföras. Är den övergripande, meningsfulla och eftertänksamma planeringen på väg ut? Ersatt av solitärer, stora jippo/tivoliliknande spektakel. Är Hammarby Sjöstad Stockholms sista sammanhållande samhällsplanering, där de flesta ingredienser för ett socialt och praktiskt liv med samhälls- och kommersiell service finns inplanerat? Dessutom har man tydligt tänkt på gestaltningen.

Stockholm Water front som nu byggs är ett exempel på en skapelse, som redan nu, känns totalt främmande i sin omgivning. Mordet på Stadshuset pågår.

Slussentävlingen, som ursprungligen kändes genomtänkt med ett vinnande förslag (Nyréns) som borde ha fått vidareutvecklats, ersattes med kompletterande program. Man ville väl dessutom ha några internationella aktörer med som skulle sätta Stockholm på kartan (Stockholm fanns på kartan redan 1948 då jag började 1:a klass i Folkskolan, märkligt eller hur?). Programmet verkar ha styrt de inbjudna kontoren till förslag som till delar skulle vara en pendang till Gröna Lund på andra sidan vattnet.

Ja, detta om detta, den ljusnande framtid är vår. Så det så!! Det finns mycket att göra!

Avslutar med ett stulet citat, älskar aforismer; ”Själviskhet är inte att leva som man själv vill, utan att tvinga någon annan att leva som man själv vill” (Oscar Wilde).

/Jan Boestad

1 kommentar:

  1. Oscar Wilde lämnade efter sig en imponerande samling citat. En del lite för daterade och kvinnofientliga för att kännas ok idag, men jag har också några favoriter;

    "Är man alltid säker på sin sak så misstar man sig i regel."

    "Det är inte i det man äger utan i det man är som personligheten yttrar sig."

    "Jag har så enkel smak. Jag vill bara ha det bästa av allt."

    "Jag står inte ut med diskussioner av något slag. De är alltid vulgära och ofta övertygande."

    "Dåliga konstnärer beundrar alltid varandras verk."

    "Moral är alltid den sista tillflykten för människor som inte förstår sig på skönheten." (lite svårare i ärlighetens namn)

    "Vem som helst kan hysa medkänsla med en vän i hans lidande, men det fordras en verkligt fin natur för att sympatisera med en vän som har framgång."

    Men favoriten just nu måste nog trots allt vara: "Bara tråkiga människor briljerar på morgonen."

    /Timon

    SvaraRadera