fredag, oktober 23, 2009

Hur skall ett litet kontor klara av alla krav??

Det är inte viljan det hänger på!
Det är verkligen inte det, vi vill så mycket. Men hur skall vi ha råd och hur skall vi kunna få fram resurser? Ingenting är ju, som alla vet, gratis.

Häromdagen pratade vi om vårt kvalitets- och miljöledningssystem och diskuterade förändringar och möjliga förbättringar. Vi har, för några år sedan, slagit ihop två system till ett, ett verksamhetssystem. Det verkade på något sätt mer praktiskt med ett system. Nu när miljökraven ökar verkar det plötsligt smart att dela på det igen. Miljö för sig, kvalitet för sig. Vi får se hur vi gör.

Miljösidan utvecklas fort nu och nya dokument måste tas fram. Det är i och för sig glädjande för oss som var med på 80-talet. Den miljöboom som var då föll bara platt, ingenting hände och allt föll i glömska. Nu verkar det äntligen hända något!

Vi vill få dessa system att bli användbara verktyg och det handlar om ständig utveckling och förbättring. De skall vara ett stöd för oss alla, inte minst de som är nya i arbetet. Vi vill hänga med. Helst skulle vi vilja ha någon som sysslade med dessa frågor på deltid. Vi skulle också vilja vara certifierade. Vårt system är bra, så det är fullt möjligt, men det kostar. Det måste bli två olika certifieringstillfällen. Ett för Kvalitetssystemet och ett för Miljösystemet. Först en engångskostnad och sedan en revision varje år för att upprätthålla certifieringen.

Nu skall alla vi som länge arbetat som tillgänglighetsgranskare ha en certifiering också och vara specialutbildade i 44 veckor om vi skall gå efter BFS 2009:11. Då vill vi också vara det! Vi vill hänga med!

Sen kommer det hela tiden nya roller vi kan ta. Arbetsmiljön är viktig och projektörens ansvar har vi pratat om länge. Nu kommer BAS-P, en ny roll som jag gick kurs i härom veckan.
Vi kommer att ha den rollen i två kommande projekt så det skall bli spännande att se vad rollen innebär. Efter årsskiftet lär det krävas en certifiering där också.
Vi vill!

Måste ett arkitektkontor vara jättestort för att klara av alla roller som bara blir fler och fler? Det måste väl ändå vara en fördel för kunderna att det finns kontor med olika storlek. Vi som är små, välfungerande, mysiga, samarbetsvilliga, kunniga kommer vi att klara alla dessa certfieringar?
Vi vill ju, men kan vi?

Vi är 11 arkitekter och vi måste jobba också. Fast nu är det rätt kul på den fronten. Nya uppdrag kommer in, vi går mot ljusare tider i höstmörkret!
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar