måndag, oktober 12, 2009

"Sexy architecture alive and well in Middle East"


Det var titeln på en artikel På CNN.com/world , den 8 oktober 2009.
http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/10/02/yas.architecture/index.html#cnnSTCText (bilderna är hämtade från denna länk; bilden till vänster illustrerar "Yas hotel", där tusentals lysdioder illuminera byggnaden som är integrerad i F1-banan "Yas Marina Circuit" - bilden till höger illustrerar Frank Gehrys nya Guggenheim Abu Dhabi museum).

Vilken lekplats för arkitekter att utöva och förverkliga sina (barndoms-)drömmar. Det tillsynes ändlösa flöde av pengar som till varje pris måste spenderas för att skapa magnifika, storslagna arkitektoniska byggnader. Alla världens stjärnarkitekter är samlade på Abu Dhabi , Dubai och Qatar på andra sidan Persikas Viken. Frank Gehry, Jean Nouvel, Tadao Ando, Zaha Hadid är några av dem. Man bygger en $27 milliarders extravagans med museer och konstskolor. Man bygger världens högsta skyskrapa, världens längsta bro, golfbanor och hotell som ligger vid formel 1 bana och konstgjorda öar med hela städer, you name it. Ett slags österländsk Las Vegas.

”Sexig arkitektur”. Denna uppfattning kan minsann vara sann men den är inte så entydig. Frågan är hur man ska fylla alla dessa museer med konst, befolka alla konstskolor med studenter osv. Det finns en baksida i den här euforin som gränsar till galenskap, där arkitekterna dessvärre är inblandade. En modern slaverihandel med utländsk arbetskraft och ohämmat slöseri med naturresurser ligger bakom det.

I senaste numret av tidskriften Arkitektur läste jag om den danska radions nya konserthus ritat av Jean Nouvel. Bygget hade överskridit budgeten, vilket resulterat i att flera hundra anställda fick gå, men sådana projekt görs i 100-tal i regionen kring Persiska Viken. ”Gulf states' pockets are deep”. Men i slutändan så måste någon betala för denna hysteri, om det inte är människor så är det Naturen.

Oj!!! vilken sexig arkitektur.

/Mansour

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar