onsdag, september 09, 2009

Arkitekturen åt folket!










Nya arkitekturskolor börjar ploppa upp, förutom våra universitetsutbildningar! Jag räknar snabbt till tre när jag googlar, men kanske finns fler. Det måste ju vara bra! Arkitekturen åt folket.

Fram till nyligen var jag medlärare på en av dem, i sin tidigare form, ”Stockholms Fria Arkitekturskola”, numera Arkitekturskolan STHLM i Folkuniversitetets regi. Vi höll kvällskurser i egen lokal och med hjälp av allt från legobitar och sönderklippta veckotidningar till studiebesök och bilder ur arkitekturhistorien upplevde och levde vi arkitektur som jag aldrig varit med om på högskolenivå… Snickare, läkarstudenter, mäklare, folk ur angränsande yrken i hisnande blandning gick loss på ämnet och vågade både påstå och fråga. Bra och dåligt, hur och varför? Inte för att vi hade facit, förstås, men det var en sällsam njutning att få börja om från ruta ett, att utan tusen referenser och smarta kommentarer få stå och fundera på en liten vrå av staden. Eller hitta ”något” i en snabbt hopkommen och egentligen ganska tossig modell av typ en djupt känd cykelverkstad bakom Tyska Kyrkan. Med glödande öron redovisade våra deltagare sina projekt, och vi hejade på, för där fanns alltid alltid något fint att applådera. Samtidigt blev vi tillsammans varse, respektive påminda om, hur stort och djupt ämnet är. Men för den skull inte otillgängligt.

Vi övervägde att starta arkitekturfritids för skolbarn, och funderar fortfarande på att ge ut vårt kursmaterial som läromedel.

Det låter mycket romantiskt. Det var det också. Men lika verkligt som en dag på kontoret.

Släpp arkitekturen lös, i Metro och i skolor på alla nivåer. Det kommer inte att kosta oss ”riktiga” arkitekter något, precis tvärt om.
/Åsa

1 kommentar:

  1. Släpp fångarna loss, de är vår(a)!
    Skulle inte graffitkulturens "Eash one, teach one" vara på sin plats inom arkitekturens småstängda rum?

    SvaraRadera