onsdag, september 02, 2009

DAGENS arkitekturROS…

…går till tidningen Metro som tillsammans med Fastighetsägarna Stockholm ordnar en tävling om framtidens Stockholm. Nu i veckan kommer fyra arkitektbyråer att presentera var sitt förslag på djärva tillägg i staden. Sedan är det upp till läsarna att rösta fram det vinnande förslaget. Ett välkommet initiativ till en ökad medborgardialog i ett land med en allt för sömning offentlig arkitekturdebatt!
/Kathrine

Förslagen finns publicerade på Metros hemsida i artikelserien "Förnya Stockholm";
http://www.metro.se/2009/08/31/93252/bilderna/
http://www.metro.se/2009/09/01/82670/folkets-park-pa-soder/
http://www.metro.se/2009/09/02/67957/motesplats-under-bron/

4 kommentarer:

  1. Jag valde att enbart länka till bilderna, då upphovsrätten till dessa känns något oklar; är det arkitekterna eller tidningen som äger rättigheten och vem/vilka ska få "cred"..?
    /Admin

    SvaraRadera
  2. Det känns inte helt självklart att "jippon" av den här typen leder till en givande arkitekturdebatt. Är inte risken stor att ett otränat öga röstar på den mest lockande bilden med det vackraste ljusskimret istället för att kritiskt ta ställning till vad förslaget egentligen handlar om? Visst är det trevligt med vackra bilder, men jag tror att detta i förlängningen kan leda till ett urholkat förtroende för vår yrkesroll.

    SvaraRadera
  3. Nu börjar det bli intressant här på bloggen!

    En del arkitektkontor har massiva resurser att ta till när det är dax att presentera medryckande bilder/renderingar, medan andra får göra så gott det går med knappa medel. Jag har i ärlighetens namn själv stått förhäxad framför tävlingsförslag med grandiosa perspektiv och i efterhand pinsamt noterat att planlösningen brister (ingen nämnd, ingen glömd). Och i en uppförd byggnad blir det aldrig så där ljust och fotografiskt utfrätt skimrande som presentationsbliderna gärna ger sken av. Tro mig. Men det är i o för sig ingen nyhet för många stockholmare. Jag antar att många har tittat på förföriska bilder på bostadsrätter och vid besök undrat om det verkligen är samma lägenhet.

    Den polemiserande kommentaren ovan väcker frågan om demokrati visavi arkitektur och den är naturligtvis inte enkel. Sverige har en tradition av dels demokratiskt förankrade beslut med öppen dialog, dels "starka" beslutsfattare som inte gärna låter tiden ha sin gång och inbjuder till dialog och remiss. Tillspetsat kan man säga att gestaltandet är en solitär process medan samhällsbyggandet är en (i bästa fall) demokratisk sådan.

    Vi har säkerligen anledning att återkomma till den här diskussionen framöver. /Timon

    SvaraRadera
  4. Nää, Timon... även om ansvaret för själva "formstöpandet" vilar på formgivande arkitekt, är det långt ifrån en solitär process, vill jag hävda! Många och mångas perspektiv ska beaktas och vägas in, utan en både utåt- och inåtriktad arbetsprocess står sig resultatet dåligt i verkligheten.

    SvaraRadera