måndag, september 14, 2009

Från doften av äpple till Königsbergs sju broar













Inspirationskällor i det verkliga livet kan i princip vara vad som helst. Detta har författare, poeter, matematiker, konstnärer och arkitekter vittnat om under många år.
Ta till ett exempel hur olika sorter av äpple doftar och smakar. Jag tror ingen har undgått den glädjestund när man tar ett smakrik, doftande äpple i handen. Det första man gör är att lukta på det och sedan bita i det.
Det är nästan samma känsla att lukta på blommor och då tänker man hur underbart livet kan vara. I sådana ögonblick kan det hända att man drabbas av en snilleblixt och löser olika vardagliga, konstnärliga och arkitektoniska problem man har gått och grubblat över länge.

På 1700-talet undrade människor i staden Königsberg (nuvarande Kaliningrad), om de kunde passera alla stadens sju broar utan att gå över samma bro två gånger (för att återigen komma till startpunkten). Det Schweiziske matematikern Leonard Euler som var gästprofessor i staden blev inspirerad av problemet. Han kunde bevisa i en matematisk analys att det inte fanns någon lösning på problemet, alltså:
Om en punkt har ett udda antal förbindelse så måste den antigen vara start eller slutpunkt.
Ja ibland fungerar arkitektoniska lösningar på det viset, först inspireras man och sedan upptäcker man att det inte går att nå dit man började och det behöver inte vara fel.
/Mansour

2 kommentarer:

  1. "Leonard Euler var produktiv man
    sjuhundra skrifter han utgav minsann!
    Men han syssla på natten
    ej enbart med matten
    för tretton ungar skaffade han." (Bengt Klefsjö)

    /Timon

    SvaraRadera
  2. Mansour - vackert! Mer poesi i bloggen!!

    SvaraRadera